Thursday, April 28, 2011

Annual General Meeting Koperasi KPTM Ipoh

_MG_7610_MG_7584_MG_7596
_MG_7609

Mesyuarat Agung Tahunan Koperasi KPTM Ipoh, diadakan pada April 28, 2011. Ramai yang hadir, sebab nak dapatkan habuan yang disediakan oleh pihak koperasi. Disebabkan hadiah utama cabutan bertuah tu TV, so ramailah yang hadir. Aku kalau boleh nak reverse kereta siap-siap depan pintu lif basement, kalau dapat TV terus upload dalam kereta. Cewah.

Yang datang lepas tu pulang sebelum cabutan bertuah itu dimulakan, terima kasih sebab nombor orang yang pegang tu semuanya hadiah best-best. Tapi tak apa, sebab ada orang lain yang dapat. Tak rugi pun korang balik.  

Saje nak bagitau, dalam masa tengah tembak-tembak gambar tu, nombor aku pun naik cabutan bertuah. Sangat terharu. Hehe 

Wednesday, April 27, 2011

Rahsia Hidup

_MG_7557

Yang sangat pasti, hidup kita ini harus berlandaskan kasih sayang. Kasih sayang sesama manusia, ibu-bapa, guru-guru serta haiwan dan tumbuhan. Kasih sayang terhadap diri, bumi, agama serta negara. Kasih sayang akan memastikan kita hidup dalam keadaan yang tenteram, aman dan damai. Kasih sayang yang terjamin segalanya berlaku atas keredhaan Illahi.

Jika ada kebaikan dan kekurangan, pastikan kita mengetahui segalanya berlaku atas ketentuan Illahi. Walaupun kita hanya merancang, namun Tuhan tidak akan mengubah nasib kita jika kita tidak melakukannya. Dan seandainya apa yang kita lakukan itu tidak mendapat hasil yang kita mahukan, sebenarnya Tuhan mahu kita percaya bahawa pilihan-Nya adalah lebih baik dari apa yang kita rancang pada awalnya. Selagi kita masih mengingati Tuhan pada setiap masa, perkara dan takdir.

"Kegelapan selalunya hadir kerana kita tidak menemui cahaya, kerana cahaya itu segalanya milik Illahi" - Budak Pensel April 27, 2010. 

Monday, April 25, 2011

World's First Sony F3 S-Log Test - For Film Maker.


World's First Sony F3 S-Log Test - Behind the Scenes from Next Level Pictures on Vimeo.

Komen Budak Pensel :   

Sony F3, sesuai untuk film maker selepas dominasi DSLR dalam short film zaman sekarang. Tapi Sony meletakkan harga yang tinggi setiap keluarannya, sebab tu tak menjadi pilihan majoriti user untuk buat short film. Sony F3 ni sesuai untuk firm yang mampu beli. Memang open war telah lama dimulakan antara Sony dengan Canon (merujuk pada comparison kualiti video Sony F3 dengan Canon 5D Mark II), sebab Sony F3 telah manipulate semula lens-lens DSLR terutamanya Lens Nikkor (Nikkor fokuskan kualiti kaca yang baik untuk lens). Mungkin adapter Canon Lens pun mereka dah create. Peperangan teknologi la katakan. Lantak deme la. Aku cuma share. 

From Author : 

New York City, NY (April 18, 2011) Next Level Pictures in association with Tstop Cinema teamed up with Abel Cine, Kessler Crane, Wide Open Camera, Angenieux, Carl Zeiss, Cooke, Tyler Mounts, and Miller to unveil the worlds first ever camera test using the Sony F3 with S-Log. S-Log isn’t scheduled for official release until late summer 2011 so we are proud to get our hands on the camera and put it through several latitude tests to include helicopter aerials by Vincent Laforet, vibrant Vegas city lights, and skin tone tests of two models in ten different locations throughout Las Vegas at NAB 2011. The crew of twelve had only ten hours with the camera to produce and film the entire project. The purpose of this test is to compare the latitude and image quality of the new S-Log firmware to native EX codec. 

The Aurora - Shot at Kirkenes Norway and Russia Borders


The Aurora from Terje Sorgjerd on Vimeo.

Aurora, benda yang kita sukar untuk lihat, melainkan kita pergi ke kutub utara pada masa-masa tertentu sahaja. Video dirakam di sempadan Russia, pada -25 celcius. Maklumat ringkas di bawah. 

From Author :
 
I spent a week capturing one of the biggest aurora borealis shows in recent years.

Shot in and around Kirkenes and Pas National Park bordering Russia, at 70 degree north and 30 degrees east. Temperatures around -25 Celsius

Life Bukannya Simple Pun

_MG_7258

Ada orang kata Life is Simple.

Tapi bagi aku Life tak la se 'simple' mana. Sebab dalam life, kita banyak bertembung dengan obstacle. Obstacle atau halangan hidup, benda yang menjadi lumrah antara manusia dengan duniawi. Betul kan.

Life tak se'simple mana. Sebab peristiwa Rasulullah SAW bertemu dengan Allah SWT, perkara paling jelas adalah solat daripada 50 waktu dikurangkan kepada 5 waktu. Apakah yang dikatakan simple dalam hal ini jikalau yang 5 itu pun manusia tak menjadikan sebahagian simple of life? Bagaimanakah dengan penghijrahan baginda dari Makkah ke Madinah pun bukan sesuatu yang simple. 

"Mengingati jasa orang lain, merupakan satu ubat untuk memahami diri sendiri dengan lebih baik" - Budak Pensel April 25, 2011. 

Wednesday, April 20, 2011

Tuesday, April 19, 2011

Tanda-tanda aku kena beli Canon 5D Mark II


The Mountain from Terje Sorgjerd on Vimeo.

Kamu kene tonton video ni. Rasa macam nak menangis pun ada. You're killing it man, keep it up! 

From Author :  

This was filmed between 4th and 11th April 2011. I had the pleasure of visiting El Teide.
Spain´s highest mountain @(3715m) is one of the best places in the world to photograph the stars and is also the location of Teide Observatories, considered to be one of the world´s best observatories.

The goal was to capture the beautiful Milky Way galaxy along with one of the most amazing mountains I know El Teide. I have to say this was one of the most exhausting trips I have done. There was a lot of hiking at high altitudes and probably less than 10 hours of sleep in total for the whole week. Having been here 10-11 times before I had a long list of must-see locations I wanted to capture for this movie, but I am still not 100% used to carrying around so much gear required for time-lapse movies.

A large sandstorm hit the Sahara Desert on the 9th April (bit.ly/​g3tsDW) and at approx 3am in the night the sandstorm hit me, making it nearly impossible to see the sky with my own eyes.

Interestingly enough my camera was set for a 5 hour sequence of the milky way during this time and I was sure my whole scene was ruined. To my surprise, my camera had managed to capture the sandstorm which was backlit by Grand Canary Island making it look like golden clouds. The Milky Way was shining through the clouds, making the stars sparkle in an interesting way. So if you ever wondered how the Milky Way would look through a Sahara sandstorm, look at 00:32.
 
Equipment : 

Canon 5D Mark II
Canon 17mm TSE
Canon 16-35mm II
Canon 24/1.4II
Sigma 12-24mm

Land in Ipoh

_MG_7186_MG_7184
_MG_7187

Memang aku selalu bawa kamera ke mana-mana. Even kamera compact sekalipun.

Friday, April 15, 2011

My Secret Weapon

_MG_7113_MG_7084_MG_7074_MG_7131

EF 75-300mm F/4-5.6 III USM test by using EOS DIGITAL 550D/T2i, my secret weapon has been reloaded. :P

Wednesday, April 13, 2011

Perhentian Bas Sementara Bukit Jalil - Terima Kasih

_MG_7007_MG_7001
_MG_7012

Bila Pudu ingin dibuka semula, aku rasa memori aku di Perhentian Bas Sementara Bukit Jalil banyak membawakan nostalgia terhadap kehidupan aku semasa ia mula-mula dibuka. Disinilah tempat yang menghubungkan aku kepada perjalanan yang jauh, dan ia sesekali tidak mengecewakan walaupun ada banyak kekurangan di tempat tersebut.

Mungkin aku akan rindu tempat ini lagi, apabila Perhentian Pudu akan mula beroperasi pada 16 April ini. 

_MG_7024

Perjalanan aku berakhir dari Bukit Jalil ke Perhentian Bas Medan Gopeng Ipoh, dan Ke Mc Donalds. Hmm

Sunday, April 10, 2011

Kamera apakah yang paling terbaik ?



Chase Jarvis, kamu kenal tak mamat sorang ni? Dia merupakan Nikon tester a.k.a professional photographer. Apa yang aku nak ceritakan kat sini bahawa untuk menjadi seorang peminat photography, bukan kamera mahal atau murah yang kamu gunakan. Tapi gambar yang kamu rakam itu lebih bernilai dari kamera yang kamu gunakan.

Satu tamparan juga kepada DSLR addict, tapi apa yang Chase Jarvis dikatakan itu semuanya adalah jujur. Ya, jujur itu indah kan.

Ramai kot yang setuju pasal apa yang dia cakap. 

Saturday, April 9, 2011

Kinetic Typography : Nothing On You ( Korean Version )



Kinetic Typography, salah satu assignment yang aku siapkan menggunakan Adobe After Effect CS3. Sebenarnya ni kali kedua aku gunakan After Effect untuk membuat kerja Vector Animation. Tak la berapa expert, namun software ni sangat bagus untuk tujuan pembikinan video. Kalau tak, takkanlah Hollywood sendiri gunakan software ini dalam kebanyakan filem dorang.

Banyak lagi benda yang aku kena explore software ini. Kalau ada nanti aku share dengan kamu semua. Tengah sibuk nak belajar buat short film, sebab nak kena submit dekat lecturer, yela exam dah dekat. Adus. 

Sunday, April 3, 2011

Photograph And Photoshop - Qis

qiz color test color
Color test, kebanyakan photographer mempunyai color blend yang tersendiri. Aku rasa SLR (Kamera SLR yang menggunakan filem) mempunyai warna serta tona (tone) yang lebih semulajadi berbanding DSLR yang kebanyakkannya menghasilkan warna dan tona pada gambar yang tak konsisten selalunya.

Dull atau memberi kesan warna dan tona suram pada gambar, sebenarnya tujuan aku buat macam tu sebab kebanyakan gambar yang cantik pernah aku pandang, lebih menjurus kepada fotografi SLR, bukan DSLR. Jadi aku selalu pastikan sebelum aku upload gambar ke hosting, aku akan menukarkan kesan digital kepada kesan filem, sebab hasilnya boleh dikatakan sedap mata memandang. 

Untuk basic, aku menggunakan EOS 550D/T2i, dan kebanyakan gambar yang aku ambil hanya menggunakan Canon EF 50mm f/1.8 II untuk gambar potret dan half figure. Sebenarnya pemilihan lens adalah bergantung kepada photographer itu sendiri.

IMG_6957Sekarang aku ingin cerita sedikit tentang color correction dalam photography, sebab kalau kamu pandai edit sekalipun dalam photoshop, kalau masa mula-mula amik gambar pun dah buat silap white balance contohnya, ia akan menyusahkan untuk proses color correction dalam photoshop selepas itu.

Pemilihan lens juga mempengaruhi color correction dalam foto, dan kebanyakan fix lens seperti 50mm mempunyai color correction yang lebih baik berbanding lens yang mempunyai zoom, kerana fix lens tidak mempunyai elemen yang banyak di dalam lens itu sendiri. Itu bagi pendapat aku la dalam pemilihan lens, namun untuk menghasilkan 'bokeh' yang menarik, zoom lens menjadi satu pemilihan dan kemestian.

Kemudian tidak menjadi masalah apabila proses pengubahan warna untuk mendapatkan mood selepas itu. Cara yang aku buat selalunya ada orang yang suka, dan ada yang anggap biasa. Namun aku pasti warna yang aku blend dalam photoshop itu sangat menyeronokkan untuk dicuba. Ia sukar untuk dijelaskan.

IMG_6985

Untuk foto di atas, terima kasih kepada Qis kerana menjadi tester model fashion untuk Azza. Dalam masa yang sama aku belajar sesuatu yang baru dalam dalam photography. Tadi aku terjumpa satu teknik baru dalam sistem T2i yang dapat menjimatkan masa untuk mendapatkan shot yang lebih baik.

Aku namakan FYSC iaitu "Forget Your Shutter Count".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...