Saturday, August 6, 2011

Photography Tutorial - RULE OF THIRD

Rule of Third. Satu teknik permainan sudut (angle) yang membolehkan photographer mendapatkan gambar yang lebih baik dalam proses merakam subjek. Tutorial ini aku buat untuk membantu beberapa sahabat yang bertanya bagaimana aku mendapatkan 'angle' setiap gambar.

Tutorial ini sangat berguna kepada mereka yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut bagaimana untuk mendapatkan sudut atau 'angle' yang lebih baik di masa yang akan datang. Maksud aku, mereka yang baru memulakan pengalaman baru dengan kamera.

Ipoh Railway Station

Kalau diperhatikan baik-baik, setiap gambar mempunyai 'Point of Interest' iaitu titik di mana subjek ditonjolkan dalam gambar. Rule of Third merupakan satu teori yang membantu jurufoto-jurufoto mendapatkan gambar yang lebih memfokuskan subjek. Lihat gambar di bawah.

_MG_5380

Rule of Third merupakan satu undang-undang dimana satu frame/bingkai yang dibahagikan untuk mendapatkan 3 petak melintang dan 3 petak menegak. Antara garisan yang bertentang dengan hasil pembahagian itu terjadilah 'Point of Interest' (point yang berwarna kuning) yang sangat berguna untuk 'guide' photographer meletakkan subjek dengan baik untuk dirakam.

Ada teori yang mengatakan bahawa subjek perlu berada diantara keempat-empat kotak disekeliling titik kuning tersebut. Ya, satu titik 'Point of Interest' dikelilingi oleh 4 kotak disekitarnya (merujuk kepada dimana subjek itu perlu berada).

Nam

Gambar kucing di atas meletakkan kepala subjek berada dalam keadaan berada di titik kuning 'Rule of Third'. Dan menjadikan subjek tersebut dikelilingi oleh 4 kotak (kotak yang mengelilingi 'Point of Interest' tersebut.)


_MG_3616

Kalau dilihat pada gambar di atas, gambar ini mempunyai dua subjek dan kedua-dua subjek masih berada di titik 'Point of Interest' tersebut. Apa yang aku faham setakat ini gambar-gambar yang mengikuti teori ini menjadikan photographer itu mudah mahir untuk mengarah subjek.

_MG_0003

Kalau kamu selalu menonton filem, teori ini juga menjadi guide kepada videographer untuk merakam subjek. Kalau kamu perasan di mana arah subjek itu melihat atau memandang sesuatu, videographer itu akan meletakkan subjek itu berada di sekitar 'Point of Interest' dan satu lagi ruang kosong akan menjadi 'spend' untuk merujuk dimana subjek itu memandang. Dengan maksud lain terdapat satu ruang kosong untuk kita sama-sama melihat apa yang subjek sedang memandang.

_MG_8498

Teori ini tidak meletakkan subjek berada di tengah-tengah kalau kamu sangat memahami konsep ini. Ada masanya meletakkan subjek di tepi menjadikan gambar tersebut lebih menarik, kerana konsep ini bukan hanya dipraktikkan dalam photography semata-mata, namun dalam dunia graphic juga ia menitik beratkan ruang-ruang yang kosong agar menjadi tempat untuk mata berehat.

_MG_5380 1

Lihat pada contoh di atas, dimana bot itu diletakkan pada kedudukan 'Point of Interest'. Dan dalam masa yang sama point-point yang lain akan membantu orang yang melihat gambar ini untuk lebih memahami dimana bot itu bergerak. 

Kadang-kadang kita perlu lebih memahami gambar yang kita mahu rakam. Setiap gambar yang baik mampu menceritakan apa yang tersurat dan tersirat di dalam gambar tersebut tanpa kita meletakkan apa-apa tag pada gambar tersebut. 

_MG_5380 wew

Garisan bawah 'Rule of Third juga boleh dijadikan panduan untuk mendapatkan komposisi terutamanya kepada mereka yang meminati foto-foto pemandangan. Lihat kepada garisan paling bawah dalam gambar di atas. Di mana garisan itu juga menjadi panduan untuk merakam gambar yang tidak menumpukan titik 'Point of Interest'. Tapi kalau dah pakai Fish Eye Lens ataupun Wide Angle Lens cerita dia lain pulak. Subjek akan berada di tengah-tengah untuk mengelakkan distortion pada gambar.

Picture 773

Aku harap informasi ini dapat menjawab soalan-soalan kamu, tentang bagaimana untuk mendapatkan sudut yang lebih baik. Memang pada mulanya aku agak kekok untuk menggunakan teori ini, tapi sekurang-kurangnya ia membiasakan kita supaya lebih memahami apa yang hendak kita rakam. Jadikan teknik 'Rule of Third' sebagai titik mula kamu untuk mendapatkan gambar-gambar yang menarik.

Ada persoalan, sila tanya pada ruangan komen ya.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...