Tuesday, May 21, 2013

Review Filem Kil .

Hampir dua tahun filem ini sejak ia tamat dihasilkan, akhirnya ia menemui penonton di pawagam pada 30 May ini. Dilaporkan filem ini hanya memakan bajet yang sangat kecil dan hanya mengambil masa selama 11 hari untuk disiapkan. Ia filem yang sangat baik. Memaparkan kemunculan Nik Amir sebagai pengarah filem. Dibintangi Redza Minhat dan Cristina Suzzane. Dibantu oleh Harun Salim Bachik (ehem), Hasnul Rahmat dan ramai lagi.

Sinopsis
Filem ini mengisahkan Akil (atau dikenali sebagai KIL, sebagai tajuk filem) yang mengalami tekanan hidup dan bertekad untuk membunuh diri. Selepas beberapa percubaan gagal, dia memutuskan untuk mendapatkan bantuan. Namun, bukan bantuan untuk dia terus hidup, namun untuk mati. Walau bagaimanapun,  beliau bertemu seorang gadis misteri datang ke dalam hidupnya dan menyentuh hatinya dalam sepanjang perjalanan hidup beliau. Adakah terlalu lewat untuk beliau mengubah fikiran untuk mati? Cewah. 

Skrip.
Filem bunuh diri adalah filem yang jarang ditayangkan di pawagam Malaysia untuk filem tempatan. Bunuh diri, satu perkara yang sangat menyentuh sentimen peradaban untuk rakyat negara ini. Grand Brilliance sangat mengambil risiko yang sangat besar namun filem KIL ini adalah satu filem yang mengalami pengolahan jalan cerita supaya nampak lebih menarik. 

Filem ini adalah bukan Linear, dimana filem-filem Linear akan bermula daripada babak 'awal' sehingga 'akhir'. Namun dalam babak filem ini, waktu akhir dimulakan pada babak tertentu, yang sangat jarang kita lihat untuk filem-filem tempatan amalkan dan ia banyak dilakukan oleh filem-filem luar seperti Hollywood. 


Pelakon.
Kil dilakonkan oleh Redza Minhat (Akil) dan Cristina Suzanne (Zara). Harun Salim Bachik, yang membantu watak Akil, merupakan peranan sokongan yang sangat membantu untuk pelakon-pelakon utama.

Penggambaran
Segala shot sinematografi yang dilakukan dalam filem ini boleh dikatakan cantik walaupun tidak memakan kos yang sangat tinggi untuk menjadikan ia hebat setanding dengan filem-filem luar. Segala pergerakan kamera sangat menarik dan tona filem yang hebat dan ohsem. 

Pacing.
Boleh dikatakan ia adalah drama, sangat perlahan. Perlahan yang ingin membawa penonton bersama. Anda akan terasa ia draggy, namun kemasukan sedikit komedi yang akan memastikan anda sentiasa fokus, dan membuat audience tidak bosan. Hmmm. 

Tone.
Sepertimana yang dikatakan dalam sinopsis tadi, ia berkaitan dengan membunuh diri. Menjangkakan perasaan kecewa dan sedih namun anda akan berpuas hati bagaimana filem ini disampaikan melalui sinematografi yang cantik.Downside.
Perlahan dan banyak bercakap. Namun kaki wayang harus mampu untuk menyerap dan terus mengikuti perjalanan filem itu sampai ke babak akhir. 

Upside.
Nilai pengeluaran. Untuk filem yang dihasilkan dalam bajet yang rendah dan difilemkan dalam masa 11 hari, ia seharusya tak nampak seperti ini. Ia lebih daripada jangkaan jika dibandingkan dengan kebiasaan dan masa untuk menghasilkan filem. Wow, kene pergi ni.'For a film that was produced on a low budget and filmed in eleven (11) days, it doesn't look like one. Roles were well portrayed by the actors. Beyond expectations.' -Feris Othman

'The raw performances, inspired direction, beautiful cinematography and soundtrack marks "KIL" as one of the best local films in recent years and a promising leap forward for director Nik Amir.' - Cinema Online

KIL screened at the Marche du Film at the Cannes Film Festival on 20 May 2013, 5:30pm for buyers, agents and distributors of international films around the world !

Ditulis semula  
Budak Pensel .
May 21. 2013

1 comment:

Subfriend said...

its still linear sebab bergerak dalam satu line menuju ke klimaks / tujuan/ penyelesaian part akhir ada kt tgh2 cerita dinamakan imbas muka (tunjuk apa yg akan berlaku next).. akan jadi non linear kalau klimaks kat tengah2..mula2 tunjuk tengah cerita..2nd tunjuk peleraian , 3rd klimaks, next babak kedua etc...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...