Tuesday, June 25, 2013

Freelancer .

Aku tak pernah expect bila aku belajar bertahun-tahun akhirnya benda yang aku selalu buat dan aku suka ialah menjadi freelancer. Kerja tak tetap, tapi buat benda yang aku minat. Ada benda yang best, dan ada benda yang kita kena tanggung risiko itu sebagai bekerja tidak tetap.

Itu satu benda yang aku suka beritahu orang lain, walaupun benda itu terlalu umum sangat. 

Tapi apa yang seronok sebenarnya ialah aku tak rasa aku bekerja dengan orang. Macam seperti masa aku baru tamat IKM Lumut dulu. Asalkan ada sijil, mesti kena apply kerja dengan mana-mana syarikat swasta atau mencuba nasib untuk berkerja sebagai kakitangan kerajaan. Hidup makan gaji, setiap hari mengadap kerja yang menjamin gaji tetap setiap bulan. 

Walaupun aku kerja macam orang gila sekalipun, kadar overtime memang sudah boleh dijangka untuk masa sebulan itu. It's okay if you all memang already as goverment servant or pekerja swasta. Go on, tiada masalah.

I'm just want to say what actually i'm doing now. Daripada seorang pekerja kilang kotak, pekerja 7 Eleven, Petrol Pump, KFC, selepas itu menjadi seorang draughtsman as Maybank and RHB consultant, draughtsman pencawang tranmitter untuk Celcom, DiGi, Maxis dan Media Owner and Advertiser. Semua itu membuat apa yang aku tulis untuk post kali ini. Ini yang aku belajar. (Terima kasih kepada Sais kerana banyak kasi lubang kerja.)  

Sebagai freelancer, ada benda yang mengajar aku supaya usaha yang keras sebenarnya menjanjikan kadar pulangan yang lebih besar daripada bekerja dengan orang. Benda yang berkaitan memulakan perniagaan sendiri, walaupun kecil namun pulangan itu akan bergantung kepada berapa banyak usaha yang kita mampu lakukan dalam masa sebulan itu. 

Tapi aku rasa perniagaan bukan dikira sebulan kot, mesti dalam range seminggu. Betul tak? For short term target it's okay la

Nanti aku ceritakan pulak bagaimana perasaan menjadi seorang pengajar sementara masa aku kat UPSI dulu. Itu pun dikira freelancer jugak. Banyak positive side yang aku dapat. Serius !

Photograph & Written by
Budak Pensel . June 2013 .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...