Saturday, January 2, 2010

Sesiapa yang pernah tengok HANTU

Bila cakap pasal hantu, mesti perkataan hantu tu ada kaitan dengan perasaan takut. Takut melihat hantu, sebab muka hantu buruk, dan suka mengacau.

Bila sebut tentang hantu, mesti berkait rapat dengan waktu malam, bunyi anjing menyalak, berseorang-sorangan dan suara yang memanggil-manggil.

Bila meceritakan tentang hantu, mesti menceritakan tentang rambut panjang, berkain putih, tak jejak bumi, cepat hilang, terbang atas pokok dan macam-macam la karekternya.

Hantu pula banyak jenis. Kalau kat Malaysia, hantu memang berpakaian putih, tak pun berbungkus. Kalau kat China, hantu dorang suka pakai pakaian perayaan cina, bagi melambangkan perayaan dan kebudayaan mereka. Hantu orang putih lain pula. Suka pakai pakaian hitam kalau kamu kaji semula movie-movie mereka.

Semua orang takut hantu. Ya, aku juga macam kamu. Sebab kadang-kadang ada suara, tapi tak menjelma. Kadang-kadang nampak dia atas pokok, melambai lambai kat atas bangunan, kat belakang kereta tiba-tiba nampak perempuan pegang batu nisan.

Cuma aku respect satu golongan ni, hantu tu buat la macam mana pun, dia tak rasa apa-apa. Jauh sekali dia takut dan ingin melarikan diri.

Golongan orang buta.

4 comments:

balqissy said...

ni fact ke auta ni? i mean pasal orang bute. huhu

acap said...

jgn jadi kacang hantu dah

mfo said...

pernah tengok..tapi xnak tgk lagi.. huhu

Farah Zafirah said...

hantu??????????seram wooooooo
alam mistik memang ada..tp da jga org yg psiko hahahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...