Wednesday, January 20, 2010

Cakap banyak pun tak guna

"Kerja siang malam, tak penat ker ?"

"Yela, aku bujang, bukan macam kau, dah kahwin mana leh kerja lewat-lewat sangat.. Bini pun leh lari."

Selalu aku menjawab macam tu, kalau ada orang yang tanya soalan demikian. Kerja jangan memilih. Dulu ada sorang staff ni la tegur aku, " Kerja jangan merungut."

Sampai sekarang aku ingat. Namun jangan fikir orang yang selalu memberi nasihat ni dia ikut apa yang dia cakap. Tapi, aku suka dengar orang nasihat orang lain. Nasihat ni bagus, sebab kita boleh berubah.

Memang kerja aku macam ni, kalau projek masuk, dua tiga pagi baru balik. Tak balik langsung pun ada. Kerja advertising memang selalu rush, kerja nak cepat, tetapi bagi file nak print selalu lambat-lambat.

Kerja ni biar cari pengalaman, tiada sesiapa pun yang kat atas boleh berjaya kalau tak pernah duduk kat bawah. Kaki pengampu boleh la. Aku bukan kaki pengampu. Sebab aku tak suka jadi macam tu, walaupun kita ni manusia bukannya pandai sangat.

Allah bagi kita kerja, sebab rezeki itu ada pada kerja yang Dia berikan. Kerja dan belajar sampai hujung nyawa, kita tak pernah rugi pun.

p/s : Kerja rajin-rajin dan belajar bersungguh-sungguh di luar sana. Bagi 120% ! ( aku tiada dalam gambar ini )

4 comments:

makdara terdiva said...

kerja itu satu ibadah :)

min said...

keje rajin2 ye
semoga cepat kaya
huhuuu

fazzoralle said...

gamba aku macho siot.. hehehe

fndrocka said...

takpe..biaskaan hidup susah.susah tu pelajaran.

alamak..ter-nasihat lak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...