Saturday, January 11, 2014

Kemaskini 2014

Pertama sekali ingin aku beritahu, semenjak aku memulakan blog ini aku lebih memfokuskan pendapat aku sendiri secara peribadi tentang perkara-perkara yang sentiasa berlaku di sekeliling aku. Ia lebih baik daripada aku menulis satu artikel panjang di dalam laman sosial seperti Facebook.


Banyak benda. Bagi aku ia ibarat satu diari yang aku perlu update setiap masa. Dalam masa setahun, aku berjaya merekodkan perkara yang penting yang aku mampu kongsikan kepada ramai orang, terutamanya semasa aku mengajar di UPSI untuk satu semester.

Ia sangat penting, lebih-lebih lagi ia adalah rekod secara online. Apa yang menarik menjadi penulis blog ini adalah bagaimana kita belajar menggunakan perkataan bahasa Melayu dengan betul kerana sebahagian pembaca blog akan menggunakan Language Translator untuk menukarkan semua perkataan kepada bahasa yang mereka fahami.

Tahukah kamu, apabila kamu menulis blog kamu telah menyumbangkan informasi yang berguna di dalam enjin carian untuk penduduk serata dunia, berbanding kamu menulis satu informasi berguna di laman sosial.

Masa aku menulis blog ini, benda paling penting adalah mencari ayat yang mudah untuk orang fahami, serta pendapat daripada fakta serta pengalaman melihat pada persekitaran. Itu sangat bagus, walaupun kadang-kadang fakta itu tak berapa kuat untuk sokong pendapat penulis. Ilmu berguna memang sepatutnya kita perlu kongsi, tapi lagi bagus jika ia mudah dicari melalui enjin carian seperti Google.

Untuk 2014, aku rasa aku perlu banyak bercerita tentang sesuatu yang kurang masuk akal. Mungkinkah? Hahaha.

BudakPensel. 
Rawang. Januari 2014

1 comment:

Ssan said...

Slmt tahun baru. Semoga thun ni lebih byk info santai tp bermanfaat, as usual :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...