Wednesday, January 15, 2014

Boleh Jadi Yang Kadang-Kadang Bertukar Selalu-Selalu.


Satu, Dua, Tiga ! Okay, Update 10 minit.

Hari-hari aku terfikir. 

Perlaksanaan lebih baik daripada sekadar berkata-kata. Kamu faham tak bila kamu nak makan, lebih baik kamu pergi makan daripada kamu sebut kamu lapar, lapar dan sangar lapar. Perlaksanaan hanya perlu tiga minit, manakala berkata-kata memerlukan lebih dari tiga puluh minit. 

Hari-hari aku terfikir.

Ada orang murah rezeki. Namun tanyalah dia, apa yang beliau sentiasa lakukan sehingga rezeki beliau tersangatlah murah. Bersangka baik, kerana orang yang murah rezeki ini hanya melakukan kerja-kerja asas ataupun dalam bahasa orang putihnya 'basic'. Tolong ibu-bapa dan rajin bersedekah. Bersedekah ini tak semestinya memberi duit, tetapi ilmu. Yang paling manusia aku benci atas dunia ni bila dia mendapat ilmu yang kita beri, tapi mereka tak pernah nak sebarkan ilmu itu. Senang cerita 'makan sorang'.

Tapi aku tak pernah rugi pun, sebab satu aku beri, seratus aku dapat. Sembilan puluh sembilan lagi aku simpan.

Kadang-kadang aku suka bercakap sesuatu yang sangat mengarut. Kadang-kadang aku suka bertanya soalan yang agak bodoh. Kadang-kadang aku akan bercerita macam seorang yang kurang matang.

Terutamanya sekali bila aku bertanya. Tapi tiada sorang pun tanya aku balik kenapa aku beri soalan yang boleh dikira bangang dan looser macam tu.

Sebab pada masa tu, aku cuma nak tahu bila aku memberi soalan bodoh, adakah orang itu menunjukkan beliau adalah seorang yang bijak, pandai kawal situasi dengan tidak mengikut emosi ataupun dia lebih bangang daripada soalan tu. Ala, nak perangkap orang bukan susah pun.

Terlalu mudah untuk menghukum, selalu akan terjerat dengan fakta-fakta bodoh. Kau buat dia marah, mesti apa yang dia cakap selepas itu sudah menjadi tak berapa nak betul. Serius.

Ia terjadi kadang-kadang, tapi cuma ada beberapa orang yang tidak mengecewakan. Mereka biasanya menjawab sangat memakan masa. Sangat professional. Orang macam ni layak jadi pemimpin yang tak mudah membuat keputusan.

Habis tu kamu ingat senang ke nak pilih kawan?

Update 10 minit sangat bagus untuk blog 2014. Terima kasih kerana membaca.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...