Wednesday, December 23, 2015

Fire Safety Drill

Fire Safety Drill. Program yang dijalankan sebagai salah satu langkah keselamatan apabila terjadi kebakaran di premis berasaskan Oil & Gas. Program dijalankan pada waktu pagi, sebab kalau dilakukan pada waktu petang dikhuatiri akan membantutkan suasana yang sepatutnya 'real' tiba-tiba hujan melanda dengan lebatnya. Ibarat peribahasa urban, kusangka hujan di petang hari, rupa-rupanya benar petang itu memang hujan. 

Program seperti ini dijalankan secara demo, bermakna di premis seperti ini tidak memerlukan api untuk menjalankan Fire Drill. Disini jabatan yang terlibat untuk bertindak secara kecemasan adalah mereka yang perlu untuk 'expose' dan mengikut segala prosedur yang telah ditetapkan dan dipersetujui oleh pihak bomba terutamanya HSE Deparment. 

Pada masa kejadian, pihak Terminal sendiri harus bertindak lebih pantas dan kakitangan yang berada di sekitar premis harus berada di 'Assembly Point' sementara menunggu Fire Fighter (agak cool bila disebut) daripada pelabuhan seterusnya daripada Jabatan Bomba sendiri. Tak boleh balik terus ataupun pergi lepak kat kedai kopi mentang-mentang berlaku kecemasan.
Program ini berjaya berjalan dengan lancar. Tiada sesiapa yang mengalami kecederaan semasa program ini dijalankan. Yela, nama pun cuma latihan. Walau apapun tahniah kepada semua yang memberikan kerjasama dan semoga semua kakitangan mengamalkan undang-undang dan peraturan yang telah disediakan demi memastikan tiada insiden yang tidak diingini berlaku apabila berlaku kebakaran dan kecemasan. 

Safety First !

Photograph & Written by 
Budak Pensel . December 23, 2015 .
TLP, Johor . 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...