Thursday, October 1, 2015

Inspirational Advertisement by Petronas.

Since aku dah tak tinggal di Ipoh, benda yang aku lama tinggalkan adalah bikin video. Nak buat video bagi aku susah. Susah sebab banyak aspek terutamanya kalau buat video cincai-cincai mungkin orang lain tonton pun feeling dia kurang. 

Kebetulan aku sedang cari lagu Michael Bolton, tiba-tiba ada iklan Petronas. Entah macam mana aku boleh terlayan iklan ini dan sebenarnya ini adalah iklan yang seharusnya aku tonton sebab tukang sunting iklan ni pandai menaikkan mood secara perlahan-lahan dengan content yang ringkas dan padat dan berjaya menyampaikan mesej.

Kalau korang orang atau tinggal di Ipoh terutamanya di Gugusan Manjoi, mesti korang kenal pakcik dalam iklan pertama bawah ini. Pada minggu lepas, aku saja-saja search tentang Pelumba Moto2 Malaysia dengan menaip Hafizh Syahrin. Terjumpa pula aku video ni daripada Petronas. Aku suka isi kandungan dan perkataan dia, cuma slang bahasa Inggeris dia nampak agak Malays sikit. Kalau mamat ni fluent English dia aku rasa penyampaiannya lebih meresap jiwa. Check it out. Sebenarnya tadi aku terlayan iklan yang ni dahulu tentang anak keluarga nelayan di Sabah yang mendapat program latihan oleh Petronas. Dari segi angle video dia, memang ringkas dan tak terlalu ingin menggunakan view drone sangat. Kombinasi penceritaan rakaman suara dalam studio dan suasana persekitaran menampakkan seni dan idea penyampaian yang bagus supaya audience tidak merasa bosan. 

Cuba try layan iklan last ni.Untuk pengetahuan korang, buat pertama kalinya aku menonton Iklan Petronas yang aku embedkan dalam blog ini semasa aku search Youtube Hafizh Syahrin. Aku ingat cuma satu video Petronas itu je yang Petronas buat. Rupa-rupanya ada lagi Iklan lain bila aku click kat pautan yang disediakan. Kalau korang nak tengok lagi yang lain, bolehlah layari ke 

https://www.petronasofficial.com/campaign.

Mungkin korang perlukan idea-idea untuk bikin project video dan bolehlah ambil sedikit inspirasi daripada hasil kerja ini. InsyaAllah korang boleh dapat banyak idea dan cara penyampaian yang ringkas serta dapat buat angle footage yang power serta mengagumkan.

Written by 
Budak Pensel . October 1, 2015 .
Kuala Lumpur 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...