Wednesday, July 29, 2009

Tiga Jenis, kamu jenis mana?

"Tak semua manusia macam aku." Ini adalah ungkapan yang selalu aku sebut, ingat dan menjadi 'key point' dalam penulisan blog. Mungkin kamu boleh kongsi perkataan ini.

Tiga jenis. Ada orang ramai kawan, ada orang tak ramai kawan. Ada yang tak perlu kawan. Macam-macam.

Yang ramai kawan, selalu cakap "Bila kawan ramai senanglah bila kita susah." Takpun "Kalau ade ape-ape hal, senang contact." Selalu dengar kan.

Golongan ni selalu 'High Profile', sukakan populariti. Berani bila ramai, bila sorang-sorang, jadi penakut. Banyak ketawa, dan expectation tinggi. Jenis sukar berpisah. Suka mempertahankan hak, cepat mengamuk.

Yang tak ramai kawan selalu kata "Kawan ramai buat apa, bila senang je datang, bila susah semua lari." Ni pun selalu dengar.

Biasanya kawan-kawan dia golongan yang 'Low Profile', jenis yang tak power sangat, biasa-biasa saje. Tapi berbakat super. Kadang-kadang sukar diajak keluar lepak, jiwa sastera, bercakap pun nak grammar. Cuma sedikit bosan.

Jenis yang tak perlu kawan ni, biasanya pendiam. Pernah dia bagitau aku "Aku ni jenis buat hal sendiri, malas nak mengharapkan orang lain."

Ini adalah golongan paling jarang di muka bumi ini. Lagipun dia ni adalah golongan 'anak lot'. Semua dapan mata. Ramai orang nak berkawan dengan dia, tapi jenis memilih. Bajet bagus.

So, disinilah aku beri sedikit point untuk rujukan kamu.

12 comments:

cik nana~ said...

saya jenis no dua. tak ramai kawan. coz belajar dari kesilapan. bile skali kene tikam, memang berhati2 dah

All about my Life... said...

saya pon dr no.2..jenis tak ramai kwn..sbnye..maybe sy ni yg pendiam/rs rendah diri yg tgi..so,xde ramai yg nak rapat ngn sy..

Kinjunx~ said...

huh
kami pon dari no2..
bb tuh kami bosan skit..
haha
xgok..

Budak Pensel said...

cik nana : kita memilih tdak ramai kawan agai kita dapat berdikari.. betul kan.

all about my life : anda jenis suka buat hal anda je kan.

kinjunx : yela, kurang kawan kurang la berjalan. bila kurang berjalan, ade la sedikit bosan, sikit je la.

ainimardhiyahhasidin@yahoo.com said...

ape maksud x sume jenis manusia cm aku?jenis yg cmne lak ni...heheh

helena's said...

saya jenis no 1 ramai kawan..

tapi rasanye saya bukan la high profile..depend pada individu..

Firol said...

golongan yg ketiga tu gua pernah jumpe bukan anak lot,golongan masyarakat marhaen je.

bro bagi email..ada bende nak diskusi

All about my Life... said...

aa..bukan apa..sy rs bl sy ngn diorang..diorang mcm xselesa..so,bek sy bt hal sendiri..tp mmg hidup bosan la xde kwn...erm....

balqissy said...

well~ more to type 3 person,, but sgt suka gelak, n bukn anak org berada nut suka cari kesenangn untuk diri sendiri.

nway kdg2 pernh rasa mcm type yg 1st jugak,,n 2nd jugak.
ahaha boleh?
*wink*

CutiePie said...

kalo xder dalam list tu macamne?hihihi..
thanks..leh wat rujukan..:)

lumut said...

tapi kawan tuh memang penting pon..
aku lagi panas kalau perempuan yang penting kan balak dari kawan..

ape kes??

tengok cm lelaki..pentingkan kawan je...
so ble awek lari..
still ade kawan..

gle cool~~

Budak Pensel said...

ainimardhiyahhasidin : tak semua berperangai macam aku..aku mungkin tak sama dengan kamu.. ha, itulah maksudnya..

helena : mungkin anda yang paling jarang. cuma maksud saya, majority nya high profile, mungkin bukan anda. hehe

firol : oh, hebat juga ya golongan marhaen ini. sebab, dia tak pnya kawan, tapi golongan kebanyakan.

all about : janji kita berdikari sudahla..

balqissy : anda golongan yang ke empat kot..serba boleh..muhehehe

CutiePie : anda mungkin golongan diraja..haha

lumut : munkin di kurang melayan kaum lelaki yang menjadi kawannya..ramai gak golongan macam nie..tapi nak wat camne kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...